Cum abordăm holistic atacurile anxietate și atacurile de panică

Din perspectiva convențională cauzele atacurilor de panică sunt foarte puțin înțelese – „Cauzele exacte ale atacurilor de panică sunt necunoscute”. Acestea sunt mai mult speculate și, adesea, sunt făcute conexiuni cu sau sunt puse pe seama altor manifestări, fie de natură fizică, fie de natură psihică/emoțională.

Și nefiind înțelese, repercusiunea este că nici nu pot fi abordate într-un mod eficient și relevant pentru cei care experimentează această simptomatologie.

Scriu rândurile ce urmează ca unul dintre oamenii care a trecut prin atacuri de panică, cu intenția de a oferi o perspectivă diferită asupra acestei manifestări, o perspectivă holistică, ce lămurește cauzele reale ce determină apariția acestor atacuri.

Și asta, pentru că, din experiența proprie, cunoașterea și înțelegerea atât a cauzelor, cât și a proceselor ce au loc la nivel biologic și a manifestărilor specifice la nivel fizic este un pas important în identificarea corectă a manifestării, cât și, mai ales, în rezolvarea ei.

Știu că sunt multe persoane care au experimentat în viața lor atacurile de panică, sau poate oameni care chiar în prezent caută să înțeleagă și să soluționeze o astfel de simptomatologie, de aceea, sper ca rândurile de mai jos să aducă mai multă claritate și înțelegere, cât și o direcție spre calea de rezolvare.

Despre subiectul atacurilor de panică am mai scris în trecut și este posibil ca cei care au avut ocazia să citească rândurile scrie cu câțiva ani în urmă să găsească diferențe față de prezentul articol. Acest lucru se datorează faptului că în procesul de învățare continuă înțelegerile, nuanțele și profunzimea cu care pătrundem lucrurile se transformă.  Revin, prin urmare, în cele ce urmează asupra subiectului, cu înțelegere mult mai profundă.

Așadar, ce sunt atacurile de anxietate și atacurile de panică din perspectiva Celor 5 Legi Biologice ale Naturii?

Conform Dr. Hamer, atacul de anxietate este o manifestare ce este declanșată o recidivare puternică a unui conflict, ce determină simptome tipice ale fazei active de conflict (stare de simpaticotonie), precum transpirații, bătăi rapide ale inimii, respirație alertă, creșterea tensiunii arteriale, greață și tremurături. Experimentarea unor senzații precum furnicături, durere în piept, dureri de stomac reprezintă un indicator al conflictului biologic/conflictelor biologice.  

În cazul unui atac de panică simptomele sunt mult mai severe.

Atunci când recidiva unui conflict sau șinele instalate reactivează o constelație atacurile de anxietate sau de panică arată, de asemenea, simptomele mentale aferente constelației. De exemplu, senzația de claustrofobie va fi specifică unei Constelații a Cortexului Motor, agorafobia, dezorientarea vor fi prezente în cazul unei Constelații a Tuburilor Colectoare Renale, iar detașarea de mediul înconjurător va fi specifică Constelației Zburătorului. În cazul unei Constelații Frontalo-Occipitale atacurile de anxietate sau atacurile de panică pot fi acute, în special în timpul Crizei Epileptoide, adesea denumite atacuri psihotice.

 

Este, prin urmare, foarte important să înțelegem modul în care se derulează Programele Biologice Speciale cu sens de adaptare și supraviețuire.

Orice Program Biologic Special (PBS) de adaptare și supraviețuire se desfășoară după un anumit tipar bine stabilit.

Experimentarea conflictului biologic – declanșarea unui Program Biologic Special are loc în urma experimentării unui conflict biologic, conflict biologic ce comportă anumite trăsături specifice. Odată declanșat, Programul Biologic Special trece prin următoarele faze:

Faza de Conflict Activ – este faza în care starea de simpaticotonie este exacerbată, în care persoana se află sub influența șocului emoțional căruia nu îi găsește o rezolvare imediată și relevantă, care este trăit în solitudine și care are un caracter dramatic puternic. În această fază, la nivel biologic, se produc anumite modificări, ce au un sens și un scop precis, anume acela de a susține persoana să se adapteze și să supraviețuiască evenimentului căruia nu îi poate față conștient. Adesea, faza de conflict activ nu este resimțită la nivel biologic, însă aceasta nu este o regulă. În funcție de țesuturile afectate de conflictul biologic, simptomele pot fi prezente și în faza activă de conflict.

Rezolvarea conflictului biologic – reprezintă acel moment în care s-a găsit o soluție, sa găsit o rezolvare și conflictul biologic este rezolvat.

Faza de Reparație – este faza care începe odată cu rezolvarea conflictului biologic, iar în această fază corpul redresează modificările făcute în faza activă de conflict. Cel mai adesea, aici apar cele mai multe simptomatologii. Faza de reparație este, la rândul ei, împărțită în 3 etape – faza rece de reparație (A), criza epileptoidă, faza caldă de reparație (B).

În ceea ce privește constelația de conflicte, aceasta înseamnă prezența simultană a două conflicte. Constelația se instalează în momentul în momentul experimentării celui de-al doilea conflict și declanșării Programului Biologic Special aferent.

Recidivarea conflictelor biologice – reprezintă situația în care conflictele biologice sunt reactivate în timpul Fazei de Reparație. Dacă o persoană este în Faza de Reparație și re-experimentează conflictul sau întâlnește o șină, fie prin contact direct, fie prin asociere, conflictul original este reactivat instantaneu. Fiecare recidivă întrerupe Faza de Reparație și, prin urmare, prelungește durata acesteia.

Șinele – reprezintă acei factori externi sau interni ce au fost asociați la nivel subconștient conflictului biologic experimentat. Șinele pot fi atât lucruri fizice, materiale, cât și non-fizice. Spre exemplu o șină poate fi o persoană, un animal, o plantă, un loc, o mâncare, o băutură, un obiect, etc., dar poate fi și o perioadă din an, un anumit tip de vreme, un gând, un cuvânt/o expresie, o atingere, etc. Practic, orice există în mediul intern și extern al persoanei în momentul în care experimentează un conflict biologic poate deveni o șină.

 

Prin urmare, având în vedere toate aceste aspecte, cum pot fi abordate holistic aceste situații?

Un prim lucru ce poate fi făcut în timpul unui atac de anxietate sau al unui atac de panică este scăderea stării de simpaticotonie și transformarea ei, pe cât posibil, într-o stare de vagotonie. În acest sens pot fi de ajutor meditația, rugăciunea, respirația conștientă, mindfulness, terapia iubirii Ho’Oponopono, tehnica de eliberare emoțională EFT (Emotional Freedom Technique).

De asemenea, uleiurile esențiale pot fi de un real ajutor, fiind indicate cele care liniștesc Sistemul Central Nervos, precum Tămâia, Lavanda, Mușețelul, Portocala, Salvia (Clary Sage), Menta dulce (Spearmint), Trandafirul, Roinița, Iasomia, Vetiver, Ylang Ylang, Patchouli, Mușcata, Măghiranul. Ceaiurile din plante, mușețel, lavandă, pot fi și ele de ajutor.

Dat fiind faptul că recidiva intensă a conflictului crește foarte mult starea de simpaticotonie, este absolut necesară evitarea consumului oricăror substanțe ce cresc starea de simpaticotonie, cum ar fi cafeaua, ciocolata, alcoolul, sau orice alte substanțe de acest gen, deoarece ele vor amplifica și mai mult simptomele deja experimentate.

Apoi, este foarte folositor ca persoana care experimentează un atac de anxietate sau un atac de panică să facă toate eforturile pentru a rămâne cât mai prezentă și mai conștientă de faptul că orice astfel de episod trece, fără să provoace probleme fizice. Cel mai extrem lucru care se poate întâmpla este ca persoana care experimentează un atac de panică să leșine, leșinul fiind în această situație un mod prin care creierul dă o pauză corpului.

Educându-ne în privința atacurilor de panică putem să fim de un mai mare ajutor celor din jurul nostru atunci când ajung să experimenteze astfel de episoade. Putem să susținem persoanele care experimentează un atac de anxietate sau un de panică asigurându-le că sunt  în siguranță și acționând în direcția reducerii stării de simpaticotonie.

Astfel, cu cât persoana rămâne mai prezentă și mai conștientă de ceea ce se întâmplă, cu atât ea va trece cu mai multă ușurință peste respectivul moment.

Odată depășit atacul de anxietate/panică următorul pas ar trebui îndreptat în direcția identificării conflictului ce a recidivat. Astfel, contemplând asupra situației pot fi evaluate toate aspectele din mediul intern și extern premergătoare declanșării respectivului episod. Spre exemplu, o ceartă cu o anumită persoană poate fi o șină și poate duce la o recidivă, însă, la fel de bine, și vederea unui obiect ce este o șină poate conduce la recidivarea unui conflict. Identificarea conflictului și rezolvarea lui conștientă, transcenderea lui prin trecerea la un alt plan de conștiință și înțelegere, va face ca el să nu mai aibă de ce să redeclanșeze pe viitor, fiind prin urmare oprite și manifestările de forma atacurilor de anxietate sau panică.

Acest lucru cu sine este important și necesar pentru a opri manifestările acestea, mulți oameni experimentând în mod recurent atacurile de anxietate/panică tocmai datorită prezenței șinelor ce fac să recidiveze conflictul într-un mod foarte intens. În identificarea conflictelor poate fi de ajutor însăși examinarea senzațiilor resimțite în timpul atacului, acestea fiind un indicator al conflictului biologic.

 

Cunosc un caz în care atacurile de panică au apărut în urma unui accident de mașină, accident în timpul căruia persoana respectiva era în dreapta și șoferul a ieșit cu mașina de pe carosabil și a intrat într-o râpă. A fost un miracol ca toți au scăpat nevătămați fizic, dar toți au fost afectați emoțional. Nu este de mirare deci faptul că în urma acelei experiențe s-au instalat o serie de șine ce au făcut ca ulterior conflictul să recidiveze puternic și să declanșeze atacurile de panică. Însăși reamintirea acelui moment, imaginile întipărite în minte din momentul accidentului puteau fi o cauză a recidivei.

Eu însămi am experimentat cu mai bine de 5 ani în urmă un episod de atac de panică în urma trecerii printr-o situație de viață în care am experimentat un conflict biologic căruia i s-au asociat șine. În momentul în care am întâlnit o șină conflictul a recidivat puternic și am experimentat episodul de panică.

În momentul în care a avut loc atacul de panică, nu mi-am dat seama ce se întâmplă cu mine și de ce experimentam acele stări. În momentele în care am reușit să gestionez stările în gând mi-a venit ideea că este un atac de panică, așa că am început să fac EFT. Spre dimineață am reușit să adorm. A doua zi starea mea era foarte afectată de cele ce se întâmplaseră în noaptea precedentă. Îmi dădeam seama că a fost un atac de panică, însă nu reușeam să îmi dau seama de unde vine și nici nu înțelegeam, ca acum, mecanismul.

În plus, îmi era frică de faptul că s-ar putea repeta. Am simțit atunci că este un moment în care nu pot să găsesc singură cauza așa că am apelat la o prietenă dragă care m-a îndrumat spre un om deosebit (care a devenit și el un foarte drag prieten și căruia îi mulțumesc cu profundă  recunoștință încă odată) pentru a face niște sesiune de Coaching. Am făcut 3 sesiuni de Coaching, iar în a treia am reușit să descopăr care a fost conflictul. În momentul în care am înțeles starea din corpul meu s-a transformat radical. Am simțit o mare ușurare și am știut cu ce am de lucrat.

În toata această perioadă dintre ședințele de Coaching, care a durat cam două luni, am folosit tehnica STOP, Jurnalul și EFT din plin. Aveam alarma stabilită la fiecare 10 minute, îmi notam zilnic trăirile și gândurile de frică pe care le observam și făceam EFT de fiecare dată când simțeam că în corp încep să apară senzații ce semănau cu cele din timpul atacului de panică.

Am conștientizat astfel că îmi era frică și să merg în încăperea din casă unde experimentasem acel episod de atac de panică, că doar la gândul unui atac de panică senzațiile din corp începeau să se modifice.

În acea perioadă mi-a fost de mare ajutor să aplic încă o tehnică de prezență pe care acel om deosebit m-a învățat să o practic. Astfel, atunci când simțeam în corp modificări ale stării, care bineînțeles erau determinate de gândurile care veneau din subconștient, observam gândurile și Purtam următorul dialog cu mine „Observ această parte din mine care experimentează aceste gânduri/temeri că ... . Am nevoie de aceste gânduri? Nu. Îmi servesc ele? Nu. Atunci aleg acum să vă eliberez. Vă mulțumesc că ați venit și pentru ca să îmi oferi încă odată șansa să vă eliberez.” Iar apoi făceam EFT.

Toată situația a durat aproximativ 3 luni, pentru că după ce am conștientizat cauza și am lucrat țintit pe ea lucrurile s-au liniștit în mai puțin de o săptămână.

 

Dacă și tu treci printr-o astfel de situație și ai nevoie de susținere și sprijin pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă, pentru a îți da seama de ce se întâmplă și cum poți să lucrezi cu tine pentru rezolvarea cauzelor, accesează secțiunea Coaching, alege tipul de însoțire care ți se potrivește și completează și trimite formularul de programare a unei întâlniri. Sunt aici să te susțin.

 

Îți mulțumesc. Te iubesc.

Peace of the I

Previous
Previous

Cum abordăm holistic slăbitul?

Next
Next

Cum abordăm holistic Sindromul DOWN - Partea II