Cum abordăm holistic slăbitul?

„Probabil cunoașteți cu toții faptul că sunteți 2/3 apă. Știți, nu-i așa? Însă este posibil să nu știți că, datorită faptului că molecula de apă este atât de mică, 2/3 se traduce în 99% din moleculele voastre. Gândiți-vă, 99% din moleculele voastre sunt apă. ”

Dr. Gerald Pollack

 

Am întâlnit de-a lungul timpului multe persoane care își doreau să slăbească și majoritatea, ca să nu fac o generalizare absolută, recurgeau în principal la diete, uneori foarte drastice, sport, sau chiar operații chirurgicale. Adesea, rezultatele întârziau să apară, sau erau de scurtă durată, kilogramele revenind apoi la loc, în aceeași cantitate sau chiar în număr și mai mare.

Dacă toți acei oameni ar fi cunoscut adevăratele cauze ale luării în greutate, cu toții ar fi avut șanse mult mai mari de a se elibera de ele. Spun că ar fi avut șanse mai mari pentru că simpla cunoaștere a unui conflict biologic, ce a declanșat anumite modificări în corp, nu este în mod absolut egală cu rezolvarea lui.

Astfel, conform Celor 5 legi biologice ale Naturii, creșterea masei țestului adipos este o manifestare ce apare în timpul fazei active a unor conflicte biologice ce afectează tuburile colectoare renale.

Aceste tipuri de conflicte se împart în următoarele categorii:

  • Conflicte existențiale – sunt acele tipuri de conflicte ce trezesc frica pentru propria viață, așa cum un pește pe uscat este în pericol să moară. Această frică este adesea declanșată de primirea unui diagnostic fatalist, sau a unei prognoze negative în care „viața este în joc”. Așteptarea în camera de urgență, a fi transportat cu ambulanța, internarea cu tratamente invazive, operații, sentimentul de a nu fi îngrijit, lipsa suportului din partea personalului medical sau a rudelor, sentimentul că persoana nu este îngrijită sau este prost îngrijită, pot declanșa un conflict existențial sau de abandon. Frica de a merge la spital poate, de asemenea, declanșa un astfel de conflict. Conflictele existențiale sunt legate de asemenea și de mijloacele de trai, de asigurarea traiului și a bunăstării, sentimentul experimentat fiind unul de natura „am pierdut totul”. Aici ar putea fi exemplificate pierderea locului de muncă, pierderi financiare (de lichidități), pierderea casei, sau pierderea unei persoane care asigura bunăstarea și siguranța materială și emoțională.

 

  • Conflicte de abandon – aceste tipuri de conflicte sunt declanșate de sentimentul de a fi exclus, alungat, dat afară, nedorit, respins, neînțeles, ignorat, lăsat pe dinafară, izolat sau singur. Copiii pot experimenta un astfel de conflict atunci când sunt duși la creșă sau la grădiniță, atunci când se simt neiubiți sau excluși dintr-un grup (acasă, la locul de joacă, la grădiniță sau la școală), atunci când părinții nu petrec suficient timp împreună cu ei, atunci când în familie se naște un frate sau o soră, când un bunic moare, sau când unul dintre membrii familiei pleacă. Pierderea sentimentului de siguranță și pierderea adăpostului emoțional pot declanșa sentimente profunde de însingurare/singurătate. Practicile din maternități în care copilul este luat de lângă mamă, din diverse motive, uneori pentru ore în șir, pot declanșa conflicte de abandon foarte puternice nou-născuților.

 

  • Conflictul refugiatului – este declanșat de experimentarea sentimentului de „a fi aruncat în deșert” (fără apă), a sentimentului de a fi „dezrădăcinat”, „exilat” (atunci când are loc un transfer la o altă școală, spre exemplu, sau relocarea într-un alt oraș, o altă țară), sau atunci când persoana este nevoită să fugă din propria casă sau țară (ca urmare a unui conflict armat/război). De asemenea, călătoriile la mare distanță de casă, sau la mare depărtare de o persoană iubită pot declanșa un astfel de conflict. În același registru chiar și disconfortul de a fi la mare înălțime ce poate fi experimentată în timpul zborului cu avionul (frica de zbor), poate declanșa un astfel de conflict.

 

Odată cu experimentarea conflictului biologic și declanșarea Programului Biologic Special cu sens de adaptare și supraviețuire în corp încep să se producă modificări specifice ce au ca scop, în esență, asigurarea supraviețuirii. Acest deziderat este atins printr-un proces de multiplicare celulară la nivelul tuburilor colectoare renale (organul corespondent). Semnificația biologică este aceea de a reține apa astfel încât organismul să aibă șanse cât mai mari de supraviețuire.

Ori, dacă ne gândim și la citatul cu care am început, este evident de ce corpul începe să stocheze apa. Apa este fundamentală pentru existența vieții. Fără apă toate procesele metabolice din corpul uman s-ar opri. Iată deci, cât de inteligent a creat Natura corpul uman.

Modificările la nivelul tuburilor colectoare renale conduc la apariția următoarelor simptome specifice fazei active de conflict:

  • Retenția de apă

  • Creșterea nivelului de acid uric

  • Creșterea nivelului de uree și creatinină

  • Scăderea volumului de urină

 

Intensitatea acestor manifestări depinde în mod direct de intensitatea conflictului biologic experimentat. Astfel cu cât conflictul este mai intens cu atât retenția de apă va fi mai mare. Retenția de apă se caracterizează prin pungi sub ochi, mâini, picioare, glezne umflate și luarea în greutate (1 litru de apă reținută cântărește aproximativ un kilogram). În cazul unui conflict de abandon sau existențial foarte puternic persoana poate lua în greutate și 100 de kilograme, chiar dacă urmează un regim alimentar echilibrat, face sport, sau chiar postește. Apa reținută este predominant stocată în țesutul adipos, în special în zona abdominală.

Astfel, în această situație, obezitatea se datorează excesului de apă acumulată în organism și nu creșterii masei de țesut adipos (cum este în cazul obezității determinate de hipoglicemie).

 

Toate aceste lucruri mi-au fost confirmate nu doar de oamenii cu care am avut ocazia să lucrez în ultimii ani, dar însăși de propria mea experiență.

Ca și copil am fost un copil „plinuț”, să spun într-un termen drăguț. Retenția de apă nu era excesivă, însă era semnificativă. Și uitându-mă în trecutul meu, nici nu este de mirare, pornind de la faptul că am fost separată la naștere de mama mea, pentru multe ore, continuând apoi cu aterizarea la creșă de la câteva luni căci așa era sistemul la acel moment și mama mea a trebuit să meargă la muncă și continuând apoi cu încă alte conflicte (situații în familie, lipsa prezenței tatălui, excluderi la școală și altele) ce au adăugat la cele deja experimentate. Rezolvarea pentru mine a venit în anul doi de facultate, când m-am angajat și am devenit independentă financiar, putând să îmi asigur singură existența. Atunci am slăbit mai mult de 20 de kg iar ulterior greutatea corporală s-a menținut, cu două excepții, într-un interval relativ stabil.

Bineînțeles că și în cazul celor două excepții am putut să identific conflictele biologice experimentate, iar ele au avut de a face cu pierderi financiare, lipsa de lichidități. Odată rezolvate conflictele greutatea corporală a revenit în intervalul normal.

Un alt exemplu relevant pe care l-am întâlnit cu ceva ani în urmă este cel al unei femei care a fost nevoită să se mute împreună cu cei 3 copii la socrii săi, deoarece soțul a plecat la muncă în străinătate. Statul la socrii era un calvar pentru ea, experimentând în acel context un buchet de conflicte de abandon, peste care se suprapunea și lipsa acută a resurselor financiare. Din momentul în care a ajuns să locuiască la socrii luat în greutate peste 30 de kilograme.

 

De asemenea, este foarte important să înțelegem faptul că aceste conflicte pot fi moștenite din arborele genealogic, sau pot să se instaleze încă din perioada intrauterină, în funcție de trăirile mamei din timpul sarcinii (conflict programator). Ulterior, aceste conflicte programatoare pot fi activate de un eveniment survenit ulterior (conflict declanșator). Astfel că, dacă în timpul sarcinii mama experimentează conflicte din categoria celor mai sus menționate, acestea se pot transmite copilului din burtică și ele se vor manifesta apoi în viața acestuia, dacă se va întâmpla ca un conflict declanșator să aibă loc.

Un exemplu grăitor în acest sens este ceea ce s-a întâmplat în Olanda, în urma celui de-al doilea Război Mondial, când datorită circumstanțelor geo-politice, populația a trecut printr-o foamete generalizată. Femeile însărcinate în acea perioadă au dat naștere unor copii ce au ajuns ca adulți să aibă o greutate mai mare cu câteva kilograme față de medie, această populație înregistrând rate mult mai mari de obezitate.

 

A nu se înțelege că o alimentație echilibrată, variată și cât mai naturală nu este și ea un aspect pe care să îl avem în vedere și de care să avem grijă. Este clar că un organism care primește o alimentație sănătoasă, bogată în nutrienți, naturală și curată, care consumă energie și prin efort fizic, care primește odihnă de calitate și suficientă, va putea să își desfășoare mult mai eficient propriile procese.

Însă dacă acestea ar fi criteriile suficiente și exclusive pentru ca pierderea în greutate să aibă loc, sau pentru ca luarea în greutate să nu se întâmple, atunci nu s-ar putea explica situațiile în care persoane cu diete vegetariene sau crud vegane, care fac multă mișcare, nu reușesc să slăbească, la fel cum nu s-ar putea explica situațiile în care persoane ce nu sunt deloc atente la dieta lor și nu fac mișcarea fizică reușesc să aibă o siluetă suplă.

Mai mult, dietele drastice, adică atunci când ne impunem/ ne forțăm să nu consumăm anumite alimente, sunt adevărate generatoare de conflicte biologice suplimentare, cel mai adesea conflicte biologice de înfometare, care afectează ficatul. Este foarte importantă atitudinea cu care dieta este urmată, însă, pentru că niciunui om nu îi plac restricțiile și constrângerile, chiar și atunci când singur și le impune, foarte rar în cazul unor diete „necesare” și „impuse” atitudinea mentală și starea emoțională vor fi pozitive.

Este un lucru să renunțăm la anumite tipuri de alimente pentru că profund și real conștientizăm că ele nu aduc, în fapt, absolut niciun beneficiu organismului, poate chiar din contră, pot crește nivelul de toxicitate din organism (produse pline de chimicale și care au fost intensiv trate cu substanțe chimice precum insecticide sau pesticide), pot afecta microbiomul (atunci când sunt pline de conservanți), pot deregla o serie de procese din corp (atunci când sunt pline de hormoni) și este un cu totul alt lucru să ne abținem, să ne forțăm să nu consumăm, deși tânjim după acel lucru. În prima variantă pur și simplu nu există nici poftă, nici dorința de a consuma acel aliment, pe când în a doua variantă există și poftă și, cel mai adesea, există și sentimentul de vinovăție odată ce alimentul a fost consumat.

 

Așadar, înțelegând toate aceste lucruri, începem să deslușim mai clar și modul în care ar trebui, de fapt, să abordăm holistic slăbitul.

Primul pas este acela de a conștientiza cauza emoțională ce a declanșat Programul Biologic responsabil de retenția de apă în organism.

Odată ce am înțeles care este cauza emoțională, următorul pas este să ne eliberăm sufletul de acele suferințe, traume, emoții și să readucem pacea, armonia și echilibrul în ființa noastră. Căci odată ce sufletul este eliberat și se află din nou în armonie, corpul va urma același tipar și se va reechilibra și el.

În acest proces de vindecare și eliberare a emoțiilor și traumelor se poate apela la diferite instrumente holistice de susținere. Se poate utiliza tehnica de eliberare emoțională a lui Gary Craig – EFT, se poate folosi terapia iertării Ho’Oponopono, se pot folosi tehnici de reprogramare a tiparelor mentale, hipnoză regresivă, sau alte terapii holistice.

Uleiurile esențiale sunt și ele un instrument holistic cu care putem susține acest proces, utilizarea uleiurilor esențiale de citrice aducând multă susținere în reglarea proceselor metabolice din organism. Alături de uleiurile de citrice pot fi utilizate și uleiurile esențiale care susțin armonizarea centrului emoțional. Acestea contribuie la ridicarea frecvențelor de vibrație a sufletului și ne susțin să ne reconectăm cu sinele nostru adevărat și astfel să aducem iertarea, pacea, consolarea, echilibrul și sentimentul de împământare, bucuria și beatitudinea în viețile noastre.

Și toate aceste transformări se vor reflecta și în celelalte aspecte ale vieții noastre. Alimentația se va transforma ca o urmare firească a lucrului cu sine, pentru că nivelul de frecvență la care vibrăm atrage și din punct de vedere al alimentației, aceiași vibrație. Activitățile în care ne implicăm în mod obișnuit se vor transforma și ele și vor aduce mult mai multă mulțumire și împlinire sufletească.

 

Tot ceea ce atragem în viețile noastre, tot ce experimentăm se întâmplă pentru că deja avem în noi toate resursele necesare pentru a transcende acele situații, evenimente, trăiri.

Iar dacă treci printr-o astfel de situație în care kilogramele în plus sunt o provocare în viața ta și îți dorești să găsești rezolvările și soluțiile care să te ducă la depășirea acestei provocări, sunt aici să te susțin. Accesează secțiunea Coaching și fă o programare pentru o ședință de Coaching 101 sau CoacingX 101. Îți voi fi alături atât pentru a te susține să descoperi care au fost cauzele ce au condus la apariția provocării pe care o experimentezi, cât și cu ghidare și consiliere care să te îndrepte spre resursele și soluțiile pe care le ai deja în tine pentru a vindeca și elibera acele suferințe ce fac ca situația să persiste.

 

Îți mulțumesc. Te iubesc.

Peace of the I

Previous
Previous

Cum abordăm holistic glicemia - Partea II

Next
Next

Cum abordăm holistic atacurile anxietate și atacurile de panică