Cum abordăm holistic vertijul

Ce se întâmplă atunci când oamenii experimentează amețeli și stări de vertij în mod recurent? De ce apar aceste stări și ce le determină cu adevărat?

Am ales să scriu rândurile de mai jos, despre cum puteți aborda holistic vertijul, pentru a vă oferi informațiile necesare care să vă susțină să depășiți definitiv această simptomatologie, care deși poate nu pare ceva „grav” ea poate ajunge să fie foarte debilitantă și poate face viața un calvar.

 

Iar pentru a înțelege cauzele adevărate ce stau la baza vertijului, mă voi îndrepta spre Cele 5 Legi Biologice ale Naturii, legi care ne ajută să ne înțelegem în profunzime corpul și modul în care el funcționează cu adevărat.

Așadar, conform primei Legi Biologice fiecare simptomatologie, cu excepția accidentelor și otrăvirilor, are la baza un conflict biologic.

Deci care sunt conflictele biologice care determină vertijul?

Însă înainte de a descrie conflictul biologic, am să vă povestesc cum am experimentat eu această simptomatologie în trecut, când băiețelul meu era mai mic. Eram într-o zi cu el prin casă și având un copil energic și curios m-am trezit cu el făcând o mișcare mai năzdrăvană pe scările dintre parter și etaj ceea ce l-a făcut aproape să cadă pe scări. M-am speriat foarte tare că o să cadă, lucru care din fericire nu s-a întâmplat. Momentul a trecut și ne-am văzut mai departe de lucrurile noastre. Însă a doua zi dimineața când m-am trezit am simțit cum camera se învârte și efectiv nu am putut să mă ridic din pat. Orice mișcare pe care voiam să o fac declanșa o zdruncinare a întregului spațiu înconjurător și totul începea să se miște de parcă mă aflam în inima unui titirez.

Așadar m-am oprit într-o poziție și am rămas nemișcată am închis ochii și am început să reflectez asupra a ceea ce se întâmplă. Cunoscând Cele 5 Legi Biologice ale Naturii am realizat imediat care este procesul prin care trec și am început să reflectez asupra cauzei. Și mi-am amintit imediat de experiența din ziua precedentă și de cât de tare m-am speriat că o să cadă copilul pe scări. Am înțeles că de acolo se trage ceea ce experimentez și am început să fac Ho’Oponopono mai multe minute până când am simțit că pot deschide ochii și mă pot mișca fără să mai fie vreo senzație. Acela a fost singurul episod de vertij și faptul că am rămas liniștită și calmă a făcut ca programul biologic să meargă până la sfârșit.

 

Iată deci, care este unul dintre conflictele biologice care determină apariția vertijului, anume frica de a cădea, fie că este vorba de o căzătură reală, sau de una imaginară, fie că este vorba de propria persoană sau de o persoană dragă, pentru că subconștientul nu face diferența între propria persoana și o altă ființă dragă nouă și nici între real și imaginar.

Însă haideți să luăm lucrurile metodic și să cunoaștem care este organul care este afectat în cazul acestui tip de conflict biologic.

 

Organul vestibular al urechii interne

Majoritatea oamenilor consideră că noi ca oameni avem 5 simțuri – vizual, auditiv, olfactiv, kinestezic sau tactil și gustativ. Însă puțini cunosc faptul că avem și un al șaselea simț și anume simțul echilibrului. Faptul că mergem în echilibru, că ne putem mișca liber și în moduri atât de diferite, se datorează unui organ special, anume organul vestibular al urechii interne.

Acest organ este organul responsabil pentru reglarea mișcării și a senzației de echilibru. În dezvoltarea intrauterină organul vestibular se dezvoltă din foița embrionară ectoderm, ceea ce înseamnă că el este controlat de cortexul cerebral, mai exact din cortexul post-senzorial.

 

Conflictul biologic al organului vestibular

Așadar, înțelegând funcția organului vestibular și pentru că orice manifestare la nivel de organ are o logică, corelația între emoții și organ fiind una foarte plină de sens, conflictele biologice la care răspunde acest organ sunt conflicte legate de echilibru, mai precis conflicte de „căzătură”. Astfel, o căzătură fizică sau chiar frica de a cădea, pentru că la nivel subconștient nu există diferență între real și imaginar, pot declanșa acest tip de conflict biologic. Deci, fie că vorbim de o căzătură în timpul unei activități sportive – alergat, schiat, fie că vorbim de o căzătură la muncă, sau de o căzătură pe scări sau de pe o scară, fie că vorbim de o căzătură în urma împiedicării, de o alunecare pe o suprafață alunecoasă care se soldează cu căzătură, fie că vorbim de copilul care a căzut în parc de pe tobogan sau din leagăn, toate acestea pot reprezenta cauze declanșatoare ale acestui program biologic.

Și pe lângă toate aceste experiențe fizice mai există o serie întreagă de experiențe de căzături la modul figurat ce pot declanșa acest tip de conflict. Astfel frica de a „pica” un examen, un interviu, o testare, veștile ce creează senzația că „a fugit pământul de sub picioare”, sau că „a picat cerul pe om”, sau că „s-a crăpat pământul sub picioare”, o veste ce „ne-a dat pe spate”, sau o veste că cineva „a picat lat”, toate acestea de asemenea pot declanșa un conflict biologic la nivelul organului vestibular.

 

Programul Biologic al organului vestibular

Și pentru că organul vestibular se formează din ectoderm fazele Programului Biologic se vor desfășura cu diminuare a funcției în faza activă de conflict, restabilirea funcției în faza de reparație și un episod de vertij în timpul crizei epileptoide.

 

Faza activă de conflict

Odată cu experimentarea conflictului biologic funcția organului vestibular este diminuată, ceea ce va conduce la apariția stărilor de amețeală, a senzațiilor de pierdere a echilibrului, de cădere în gol, cădere pe spate, că se învârte totul în jur.

Fiind vorba de un organ ce este derivat din ectoderm, conflictul biologic depinde de lateralitatea biologică a persoanei care îl experimentează. Astfel, pentru persoanele dreptace biologic senzația de vertij spre stânga semnifică un conflict biologic legat de mamă/copil, în timp ce senzația de vertij spre dreapta semnifică un conflict biologic legat de partener/egali. Atunci când conflict biologic este experimentat în raport cu propria persoană atunci senzația de vertij va avea legătură cu conflictul biologic experimentat.

 

Faza de reparație

Odată rezolvat conflictul biologic are loc restabilirea funcției organului vestibular stările diminuându-se. În timpul Crizei Epileptoide are loc un nou episod de vertij care poate varia de la unul ușor până la unul sever cu greață și vomitat, în funcție de intensitatea conflictului.

Și tocmai aici apare „problema” și se intră în cercul vicios din care mulți oameni nu reușesc să scape cu ușurință. De ce? Pentru că cel mai adesea, stările experimentate în timpul stării de conflict activ și mai ales episodul din criza epileptoidă pot declanșa noi conflicte biologice de frică de a cădea.

Există anumite tipuri de conflicte a căror simptomatologie are capacitatea de a întreține conflictul inițial. La fel ca și în cazul unei devalorizări la genunchi, spre exemplu, unde faza de rezolvare vine cu senzații de disconfort, ceea ce face persoana să simtă din nou că nu poate să țină pasul, adică să reactiveze exact conflictul biologic inițial, la fel și în cazul acestui tip de conflict, simptomele din faza activă de conflict cât și criza epileptoidă creează adesea un nou conflict, care vine cu o nouă criză epileptoidă sau senzațiile în sine devin șine ce întrețin conflictul inițial.

 

Cum ar trebui, așadar, să abordăm holistic o astfel de situație atunci când apare?

În primul rând rămânând liniștiți și înțelegând că ce se întâmplă și de ce au apărut acele simptome. Panica, îngrijorarea, frica pentru „ce se întâmplă”, frica de a cădea din nou, toate acestea pot deveni factori care să declanșeze cercul vicios de care vorbeam mai sus.

În momentul în care m-am trezit în acea dimineață și cum am deschis ochii am simțit că toata camera se învârte cu mine și cum încercam să mă mișc senzațiile se accentuau, m-am oprit, am închis ochii și am rămas liniștită. Am realizat că sunt într-o criză epileptoidă și am căutat să îmi amintesc cauza care a declanșat acel program biologic. Cu ușurință am revăzut scena din ziua precedentă în care băiețelul meu era să cadă de pe scări, iar eu m-am speriat foarte tare.

 

Dacă persoana este deja în acel cerc vicios atunci este important să își amintească momentul în care au apărut prima dată senzațiile de amețeală și să caute să conștientizeze conflictul trăit înainte. Adesea conflictul este experimentat cu puțin timp înainte, însă de asemenea poate fi un conflict mai vechi și vertijul poate fi o situație care să dureze de mai multă vreme. De asemene pot exista șine care să activeze conflictul doar în anumite momente din zi, din an, momente care corespund, foarte probabil, cu momentul experimentării conflictului biologic. În acest sens vă mai las un exemplu pe care l-am întâlnit la un domn cu care am avut ocazia să discut și care experimenta vertijul de mai multă vreme. Astfel stând de vorbă cu persoana respectivă și săpând după cele întâmplate înainte de prima apariție a senzațiilor de vertij am descoperit că omul în cauză „picase examenul” de la școala de șoferi de 3 ori. Perioada în care a primit vestea că a picat pentru a treia oară examenul era perioadă în care simptomele erau cele mai intense.

 

Astfel, odată conștientizat conflictul biologic persoana poate să utilizeze Tehnica de Eliberare Emoțională EFT – Emotional Freedom Technique dezvoltată de Garry Craig, pentru a lucra cu acele senzații atât la nivel fizic, cât și emoțional.

Terapia Iertării – Ho’Oponopono este de asemenea un instrument ce poate fi folosit pentru a elibera din subconștient datele și informațiile înscrise acolo și care determină experimentarea acelei realități în care stările de vertij există.

Aceste două instrumente pot fi utilizate inclusiv dacă evenimentul ce a declanșat conflictul biologic nu poate fi depistat.

Apoi, în cazul în care mai apare o criză epileptoidă este foarte important ca persoana să caute să menționă o stare cât mai calmă și liniștită, să se așeze într-o poziție în care să se simtă confortabil, pentru ca aceea să fie ultima „amețeală” pe care să o experimenteze. Starea de frică, panica, agitația vor fi cele care va întreține conflictul.

În timpul episodului de vertij persoana poate să folosească cele patru afirmații din Ho’Oponopono – „Îmi pare rău, Iartă-mă te rog, Îți mulțumesc, Te iubesc”, sau afirmația din tehnica călătorului din Rimini – „Inima mea este plină de iubire și înțelegere pentru mine” până când simte că se liniștește și senzațiile dispar iar starea din corp se schimbă și acesta se liniștește.

Tehnica de eliberare emoțională EFT este și ea foarte eficientă în această situație și poate fi practică după ce s-au liniștit senzațiile pentru a evita ca un nou conflict să se instaleze.

Uleiurile esențiale sunt și ele un instrument minunat cu care putem susține organismul în aceste situații, Menta (Peppermint), Tămâia (Frankincense), Ghimbirul (Ginger), Lavanda (Lavender), Mușcata (Geranium), Cedrul (Cedarwood), fiind doar câteva dintre uleiurile cu care poate fi susținut organismul atunci când apar aceste senzații. În timpul unei crize epileptoide cu vertij persoana poate să inhaleze direct din sticluță esența și să rămână într-o poziție cât mai nemișcată. Mai pot fi folosite de asemenea și amestecuri care să aibă la bază menta, menta creață, citricele, uleiurile din rășini.

 

Însă cel mai important lucru, mai important chiar decât gestionarea stării fizice este gestionarea stării emoționale -  cu cât persoana ce experimentează episodul de vertij rămâne liniștită la nivel emoțional, fără frică, fără panică, cu atât mai ușor îi va fi să gestioneze și să depășească definitiv vertijul.

 

Să vă fie de folos!

 

Îți Mulțumesc. Te iubesc.

Peace of the I

 🙏❤️

Previous
Previous

Cum abordăm holistic Guta

Next
Next

Cum abordăm holistic candida – Partea II