Subconștientul – Partea III

Cum putem să lucrăm cu mintea subconștientă?

 

Putem lucra cu subconștientul nostru în orice aspecte ale vieții noastre. De la a ne aminti unde am pus cheile, la restabilirea sănătății și atragerea abundenței pe toate planurile. Într-o manieră simplificată, tot ce avem de făcut este să rescriem programele înregistrate acolo, adică să transformăm atitudinile, comportamentele, credințele și valorile noastre.

În cele ce urmează am să mă refer în mod particular la cum putem să lucrăm cu subconștientul nostru pentru a identifica conflictele biologice și pentru a elibera programe mentale blocante.

„Nu reușesc să îmi dau seama care este conflictul...”

Vă sună familiar?

Da, se întâmplă și nu rareori. Din experiența personală am ajuns la concluzia că este mult mai ușor să ne dăm seama de conflictele celor din jurul nostru, decât de propriile conflicte.

Iar acest lucru este de înțeles, căci atât timp cât privim prin aceiași ochelari situațiile noastre de viață ne vom afla în ceea ce se poate numi „zona oarbă” (blind spot). Atunci când vine vorba de noi înșine, suntem subiectivi și ne ghidăm după aceleași credințe și valori care au contribuit la crearea „problemei”, de unde și dificultatea în a ne da seama de cauzele reale ale situațiilor provocatoare.

Un alt aspect pe care l-am remarcat atât în experiența personală, cât și vorbind cu alte persoane, atunci când vine vorba de identificarea conflictelor, este că adesea le găsim dar trecem peste ele și nu le vedem potențialul conflictual. Uneori ni se par neînsemnate situațiile pe care le identificăm și căutăm ceva mai „grav”. Vi s-a întâmplat să vă gândiți „Nu are cum sa fie de la asta!” sau „Să fie oare de la asta?” și să treceți mai departe? Ei bine, este foarte probabil ca aceea să fie cauza.

De ce se întâmplă acest lucru? Păi tocmai pentru că am ascuns deja acea suferință în subconștient și am ascuns-o atât de bine încât conștient nu o mai resimțim ca fiind conflictuală. Însă din subconștient ea se manifestată la nivel fizic, mărturie stând simptomele și manifestările la nivel fizic. Căci trebuie să rețineți faptul că niciodată corpul nu ne minte. Acest lucru se întâmplă adesea în cazul conflictelor vechi, care au ajuns să „ni se pară” situații minore, dar care la momentul la care au fost trăite au avut un alt impact la nivel biologic, iar ele încă rulează pe fundalul subconștientului nostru.

Aici intervine încă un aspect. În cursul de Programare Neuro-Lingvistică am aflat despre noțiunea de câștiguri subconștiente. Am fost foarte intrigată de această noțiune, iar apoi, pe măsură ce am aprofundat Cele 5 Legi Biologice ale Naturii, am înțeles uriașa importanță a acestor câștiguri subconștiente.

Ce sunt câștigurile subconștiente și de ce este important să reflectăm asupra lor?

Am să vă dau un exemplu. Imaginați-vă o mamă care și-a dedicat toată viața copiilor ei și care ajunge la vârsta la care copii pleacă de acasă și își creează propriul drum în viață. Vin mai rar pe acasă, uneori fiind atât de prinși cu viața, încât abia dacă apucă sa ajungă acasă de ziua ei, sau la o sărbătoare. Toată valoarea pe care acea mamă și-o atribuia prin prisma copiilor ei dispare și în locul ei apar auto-devalorizările și alte programe biologice denumite „boli”. Aflând că mama lor este bolnavă, copiii încep să vină mai des pe acasă, să petreacă mai mult timp alături de ea. Aici pentru mamă apare o situație cheie la nivel subconștient. Dacă va fi mai importantă prezența copiilor în viața ei, atunci este foarte probabil că ea va bloca sau va sabota inconștient procesele de auto-vindecare, tocmai pentru a se putea bucura în continuare de prezența copiilor în viața ei, vindecare fiind egală cu pierderea acestei bucurii de a își vedea copiii mai des. Dacă frica de a nu fi părăsită din nou este suficient de mare, atunci faptul că își poate păstra copii aproape atâta timp cât este bolnavă este un câștig subconștient, care va perpetua starea de boală.

Poate părea paradoxal ca dintr-o situație de boală sau de suferință să avem un câștig, însă este real și la nivel subconștient aceste procese au loc. Dacă suferința posibilă percepută este mai mare decât suferința prezentă, atunci alegerea va fi una simpla pentru subconștient. Atitudinile și comportamentele care creează starea prezentă vor fi perpetuate, astfel încât să fie evitată acea posibilă suferință mai mare.

Sper că acest exemplu a reușit să vă ajute să conștientizați ce înseamnă aceste câștiguri subconștiente. Vă recomand, oricât de nefiresc ar putea părea, ca atunci când vă confruntați cu o situație cronică, o afecțiune de lungă durată, o situație căreia nu reușiți să îi dați de cap, să contemplați și asupra următoarei întrebări:

„Ce câștiguri îmi aduce această situație/boală/suferință?”

Inclusiv faptul că experimentând o anumită situație evităm să facem față unor suferințe mai mari este un câștig. Spre exemplu o persoană poate alege să „suporte” o anumită boală decât să facă față durerii de a fi fost abandonat.

E nevoie de timp...

Am observat adesea oameni care își doresc să conștientizeze conflictul emoțional pe loc, acum un minut dacă se poate.

Aici este nevoie însă de timp, de introspecție, contemplare detașată și răbdare. Se poate ca o conștientizare să vină rapid, ca o epifanie, însă la fel de bine se poate să avem nevoie de timp pentru a ajunge la miezul suferinței. Importantă însă este intenția pe care ne-o stabilim, pentru că în baza acestei intenții vom direcționa atenția. Prin urmare, conștientizarea conflictelor biologice nu este o acțiune de câteva minute, deși nu este exclus să se poată întâmpla și așa. Dar totuși, aveți răbdare.

Cel mai eficient lucru pe care îl putem face este să cercetăm subconștientul într-un mod detașat. Ce înseamnă acest lucru?

Simplu spus, înseamnă să ne adresăm subconștientului cu cerințe precise, referitoare la situația pe care o experimentăm, însă fără a ne aștepta să primim în acel moment răspunsul, fără a ne atașa emoțional de găsirea lui. Atunci când ne încrâncenăm să găsim un răspuns, de fapt, mai mult blocăm șansele de a îl găsi.

Prin urmare, putem să ne adresăm/ să comunicăm astfel cu subconștientul propriu:

Dragul meu subconștient (fiți blânzi căci este o parte din voi înșivă) știu că tu cunoști cauza emoțională a acestei suferințe (descrieți simptomele/senzațiile/stările). Te rog să îmi aduci în conștient această cauză care a determinat ca eu să experimentez aceste .... Sunt suficient de matur și pe deplin pregătit și suficient de matur pentru a face față acestei situații, oricare ar fi ea. Îmi asum persoana care voi deveni odată ce am înțeles această cauză. Am deja în mine toate resursele necesare pentru a rezolva și transcende această situație. Îți mulțumesc. Te iubesc.

Și vă detașați. Lăsați această cerere să fie prelucrată în subconștient. O puteți reitera de mai multe ori în timpul zilei, cu aceiași detașare și fără a aștepta un răspuns imediat. În momentul în care subconștientul va fi convins de adevărul mesajului pe care îl transmiteți, adică de faptul că aveți maturitatea necesară și că sunteți cu adevărat pregătit să faceți față cauzei, aceasta va veni în conștient spontan, cu totul neașteptat. Deci fiți un bun observator al propriilor gânduri.

Aveți în vedere că subconștientul este un mecanism de protecție. Dacă nu putem cu adevărat să facem față unei suferințe, pentru a ne proteja, subconștientul nu o va elibera din locul unde este ascunsă.

 

Cum putem să eliberăm programele limitative din subconștient?

Vor exista și situații în care poate nu vom reuși să înțelegem la nivel conștient care este cauza anumitor manifestări sau simptome la nivel fizic. Eu am experimentat și astfel de situații și sunt convinsă că și alte persoane au trecut prin astfel de situații. Și totuși, ce putem face atunci? Nu avem nicio cale de a elibera acea suferință ascunsă în subconștient?

Răspunsul este unul îmbucurător. Da, există.

Astfel, fie că am conștientizat cauza fie că ea este ascunsă în subconștient, putem să o eliberăm dacă ne stabilim intenția în acest sens.

Există mai multe căi de a lucra cu subconștientul pentru a elibera din el informațiile care generează boli și suferință, însă aici am să vorbesc de calea care mie îmi este cea mai dragă și cea mai apropiată sufletului – Terapia iertării – Ho’Oponopono.

Ho’Oponopono a venit în viața mea într-un moment cheie. Eram în punctul în care integram faptul că orice judec în exteriorul meu, judec de fapt la mine însămi, însă rămăsese o întrebare căreia nu îi găseam răspuns – Cum mă raportez la oamenii din jurul meu care fac lucruri „rele”? Iar prin lucruri „rele” înțelegeam oameni care fură, rănesc sau chiar omoară alți oameni.

După ce am citit cărțile Zero Limits și At Zero, scrise de Dr. Joe Vitale și Dr. Ihaleakla Hew Len, și după ce am urmărit înregistrarea unui seminar Zero Limits, am simțit că am trăit o adevărată revelație. Nu doar că am înțeles că ceea ce ajunge în realitatea mea este o oglindire a subconștientului, însă am descoperit și o cale, pe cât de simplă și blândă, pe atât de eficientă, de a elibera din subconștient bruiajele sau programele blocante, care contribuie la crearea realităților pe care le experimentez.

M-a marcat profund un exemplu pe care Dr. Hew Len îl dă în timpul seminarului. El spune așa:

„A venit într-o zi la mine o bunică și m-a întrebat „De ce nepoțelul meu a murit? De ce dacă eu m-am rugat și m-am rugatșsi m-am rugat pentru el, de ce el a murit?”. La care eu i-am răspuns „Pentru că te-ai rugat pentru persoana pentru care nu trebuia.”

De fapt bunica ar fi trebuit să se roage pentru ea, căci toate datele, informațiile și amintirile din subconștientul ei erau cele care au creat acea realitate în care ea a experimentat boala și suferința nepotului ei. Ar fi trebuit să se întoarcă la ea și să își asume 100% responsabilitatea pentru întreaga ei existență.

În esență, Ho’Oponopono presupune repetarea următoarelor 4 afirmații „ÎMI PARE RĂU. IARTĂ-MĂ TE ROG. ÎȚI MULȚUMESC. TE IUBESC.”, ori de câte ori experimentăm stări sau emoții de frecvență joasă, senzații de disconfort sau simptome fizice. Dr. Hew Len spune că este suficient să repetăm și doar TE IUBESC și este lesne de înțeles de ce – IUBIREA este emoția cu cea mai înaltă frecvență, iar noi suntem, în esență, energie.

Dar cui adresăm aceste afirmații? Le adresăm subconștientului nostru. Și, la fel ca și atunci când căutăm să obținem răspunsuri de la subconștient, acest proces trebuie să aibă loc cu detașare, fără să urmărim să obținem un rezultat, fără a ne atașa de rezultat. Scopul este acela de a elibera, de a curăța din subconștient programele limitative și nu de a obține un rezultat anume. Felul în care se va manifesta realitatea noastră odată cu eliberarea acelor programe va fi de inspirație Divină.

Cu alte cuvinte, să spunem că o persoană experimentează anumite simptome, denumite generic boală. Dacă scopul practicării Ho’Oponopono va fi să se vindece de acea boală, atunci șansele sunt foarte mari ca acel lucru să nu se întâmple. Scopul practicării Ho’Oponopono este acela de a elibera din subconștient datele, amintirile, informațiile care creează acea realitate, pentru a face loc inspirației divine prin care vom manifesta o nouă realitate.

Odată ce am descoperit Ho’Oponopono am început să îl practic extensiv. Am lucrat cu subconștientul pentru a îl învăța procesul de curățare, cum îl numește Dr. Hew Len, astfel încât să îl deruleze chiar și atunci când eu sunt cu conștientul în alte părți. La fiecare 15 minute, când îmi apare pe telefon notificarea de a îmi da STOP, în primul rând repet cele 4 afirmații. Le repet când simt că mă enervez, le repet când nu știu ce să fac, când nu știu ce să zic, când simt nemulțumire, când simt nedreptate, când mă simt frustrată, neînțeleasă, neascultată, neîndreptățită, când simt frică, când ego-ul începe să facă tot felul de scenarii. Le repet când îmi observ iureșul din gânduri. Le repet când simt că pot face ceva mai constructiv cu timpul meu, când simt nevoia să mă liniștesc, să mă centrez, să mă realiniez.

Pe lângă repetarea celor 4 afirmații, mi-am creat propria mantră, inspirându-mă din rugăciunile creatoarei procesului Ho’Oponopono modern – Morrnah Nalamaku Simeona, mantră pe care am repetat-o seri și seri la rând, adormind repetând-o, atunci când m-am întâlnit cu situații de viață pe care nu știam de unde să le apuc, sau pentru care nu reușeam să conștientizez cauzele profunde și pe care încă o folosesc ori de câte ori simt nevoia.

Cea mai mare surpriză, de când practic Ho’Oponopono, a venit în vis, în timpul unui coșmar în care frica, ura și teroarea mă trăgeau într-un abis negru. În acel vis, în momentul în care nu am mai știut ce să fac pentru ca acel hău negru să nu mă înghită, eu cea din vis (nu eu cea care visam) am început să repet cele 4 afirmații – Îmi pare rău. Iartă-mă te rog. Îți mulțumesc. Te iubesc. Îmi este greu să descriu în cuvinte cum s-a transformat acel vis și cum dintr-un coșmar terifiant am trecut în cea mai pură stare de pace și liniște interioară.

Vă las în cele ce urmează această mantră/rugăciune și vă recomand să citiți cele două cărți Zero Limits și At Zero și să urmăriți înregistrarea seminarului Zero Limite.

 

Să vă fie de folos!

Îți mulțumesc. Te iubesc.

Peace of the I

🙏❤️

 

Dragul meu Subconștient, îți mulțumesc. Îți mulțumesc pentru că Tu ești parte din mine, o parte atât de importantă din mine.

Te rog să mă ierți dragul meu Subconștient pentru toate dățile în care nu am știut de tine, în care te-am ignorat, în care ți-am provocat suferințe, conștient sau inconștient, în care te-am făcut să ridici ziduri și bariere pentru a te proteja. Iartă-mă te rog.

Te iubesc dragul meu Subconștient și te rog să mă ierți pentru toate suferințele pe care ți le-am adus de-a lungul timpului. Îți mulțumesc dragul meu Subconștient pentru că Tu ești parte din mine.

Te rog dragul meu Subconștient să eliberezi acum toate datele, amintirile, informațiile, șinele, programele, care contribuie la crearea acestei realități în care experimentez aceste stări/emoții de ...(ex. frică, furie, neputință, frustrare, nedreptate, nemulțumire, etc.)... față de simptomele/senzațiile (descrieți simptomele/senzațiile) pe care le experimentez în corp/ față de simptomele (descrieți simptomele) pe care persoana X le experimentează/ față de gândurile (descrieți gândurile) pe care le observ/ față de situația (descrieți situația) pe care o experimentez/față de situația (descrieți situația) pe care X o experimentează.

Îți mulțumesc. Te iubesc. Îți mulțumesc. Te iubesc. Îți mulțumesc. Te iubesc.

Te rog dragul meu Subconștient să eliberezi acum toate aceste date, amintiri, informații, șine, programe și să le lași să meargă la Divinitate pentru a fi rezolvate și transmutate prin Iubire în spațiu pentru Inspirație.

Îți mulțumesc. Te iubesc. Îți mulțumesc. Te iubesc. Îți mulțumesc. Te iubesc.

Te rog dragul meu Subconștient să dai acum drumul tuturor acestor date, amintiri, informații, de la origini și până în prezent, căci tu ști sursa tuturor acestor date, amintiri, informații.

Îți mulțumesc. Te iubesc. Îți mulțumesc. Te iubesc. Îți mulțumesc. Te iubesc.

Îți mulțumesc dragul meu Subconștient că ai eliberat toate acest date, amintiri, informații, programe, șine. Îți mulțumesc că le-ai eliberat, pentru ca Tu și Eu să putem păși liberi pe drumul vieții.

Îți mulțumesc dragul meu Subconștient că tu ești aliatul meu. Te rog să continui să cureți în fiecare clipă toate datele, amintirile, informațiile, șinele, programele blocante, pe care le sesizezi, de la origini și până în prezent, spunând ori de câte ori observi astfel de date, amintiri, informații, șine, programe Îmi pare rău. Iartă-mă te rog. Îți mulțumesc. Te iubesc.”. 

Previous
Previous

Subconștientul – Partea II

Next
Next

Moștenire de familie