Cum abordăm holistic glicemia - Partea II

Pentru o înțelegere deplină a celor descrise în rândurile ce urmează, vă recomand să parcurgeți și prima parte a acestei serii.

 

Programul Biologic al Celulelor Beta

Faza activă de conflict

Odată cu experimentarea conflictului biologic ce impactează celulele beta, acestea vor reacționa cu o diminuare a funcției.

Astfel, spre deosebire de alte țesuturi derivate din ectoderm, celulele beta nu vor reacționa cu o distrugere celulară, ci cu o diminuare a funcției.

Și pentru că celulele beta reacționează prin această diminuare a funcției, consecința directă este aceea de reducere a nivelului de insulină. Reducerea nivelului de insulină va determina apariția hiperglicemie, dat fiind faptul că, așa cum menționam în prima parte, insulina este hormonul care ajută la transformarea zahărului din sânge în energie prin furnizarea de glucoză în celulele corpului. Ori dacă nivelul producției de insulină scade, atunci glucoza din sânge nu mai este livrată celulelor, ea acumulându-se.

Scopul biologic al retenției de zahăr (glucoză) în sânge este acela de a pregăti individul pentru rezolvarea conflictului prin furnizarea organismului, în special a mușchilor, cu o cantitate suficientă de zahăr (glucoză) pentru ca acesta să poată fi capabil să lupte cu toată puterea.

Nivelul hiperglicemiei va fi, bineînțeles, determinat de intensitatea conflictului. Cu cât conflictul este mai intens cu atât „rezerva de combustibil” necesară va fi mai mare, deci și hiperglicemia mai acută. Mai mult, pentru a susține individul cu și mai mult combustibil ficatul va secreta și el glucoză, proces ce este numit gluconeogeneză.

Practic, din punct de vedere biologic, lupta activă, a ține piept, a se pune pe poziție, a lua apărarea, este răspunsul distinctiv masculin la un conflict de opunere a rezistenței, în timp ce reacția feminină la un conflict de frică-dezgust este acela de a da înapoi (leșin).

 

Și dacă în cazul celulelor alfa în cadrul simptomelor se regăsește pofta de dulce, pentru a compensa lipsa glucozei din sânge, în cazul fazei active de conflict a Programului Biologic al celulelor beta unul dintre simptomele tipice este setea acută, ce are ca scop diluarea cantității mari de zahăr (glucoză) din sânge.

Tot în această fază poate apărea cetoacidoza diabetică. Ca răspuns la nivelul scăzut de insulină din organism ficatul produce corpi cetonici prin descompunerea acizilor grași. Funcția cetonelor este aceea de a furniza energie celulelor atunci când glucoza nu ajunge la celule în cantitățile necesare, datorită nivelului scăzut de insulină. Cu toate acestea, dacă cetonele sunt în exces, crește nivelul acidității sângelui, ceea ce poate duce la complicații serioase.

Atunci când faza de conflict activ durează o perioadă lungă de timp diabetul devine cronic.

Acest tip de diabet este numit si diabet isulino-dependent, sau diabet de tip 1 și, conform recomandărilor Dr. Hamer, terapia cu insulină și adaptarea alimentației sunt măsuri vitale până la rezolvarea conflictului.

Faza de reparație

După rezolvarea conflictului biologic începe faza de reparație. În prima etapă a acestei faze, etapa transpirației, funcția celulelor beta începe să revină la normal și, prin urmare, nivelul insulinei începe să se normalizeze și el. Astfel și nivelul zahărului (glucozei) din sânge se va diminua, revenind în limitele normale.

În timpul crizei epileptoide însă va avea loc o creștere bruscă, temporară, a nivelului de zahăr din sânge. O atenție deosebită trebuie acordată acestei etape, deoarece în cazul un crize epileptoide puternice nivelul de zahăr poate să crească atât de mult încât să provoace o comă hiperglicemică.

În a treia etapă a fazei de reparație nivelul zahărului din sânge va scădea sub limitele normale, apărând astfel simptomele hipoglicemiei. Iar atunci când au loc recidive dese ale conflictului, fie datorită șinelor, fie datorită reexperimentării conflictului inițial, hipoglicemia devine cronică.

La finalul fazei de reparație nivelul zahărului (glucozei) din sânge să va normaliza.

 

Cum abordăm holistic dereglările la nivelul glicemiei?

Așadar, acum că avem înțelegerea atât a Programelor Biologice ce afectează nivelul glicemiei, cât și a conflictelor ce le determină ajungem și la întrebarea referitoare la modul în care această situație poate fi abordată în mod holistic.

Și am să încep prin a face următoarea mențiune foarte importantă – datorită crizelor epileptoide cu implicări potențiale serioase, procesul de rezolvare și eliberare a cauzelor ce stau la baza perturbărilor la nivelul glicemiei ar trebui abordat sub supervizarea unui medic care să cunoască foarte bine programele biologice și procesele prin care organismul trece în fiecare din fazele acestora și care să poată interveni în mod competente în etapele sensibile ale acestor programe.

În egală măsură, înțelegerea în profunzime a fazelor acestor Programe Biologice este esențială și persoanei care începe demersul de vindecare și eliberare a cauzelor ce au determinat modificările pe carele experimentează la nivel glicemiei. Necunoașterea acestor Programe va genera frică și poate bloca vindecarea și, mai mult, poate declanșa și alte conflicte biologice.

De asemenea, rezolvarea conflictelor biologice ar trebui abordată cu răbdare și realizată în etape, tocmai pentru a evita declanșarea unor crize epileptoide puternice, mai ales atunci când situația este cronică.

Pentru a înțelege de unde a pornit provocarea este necesară o contemplare asupra situațiilor de viață ce au precedat manifestările la nivel fizic, privite prin prisma celor două tipuri de conflicte biologice – conflict feminin de frică-dezgust (repulsie) și conflict masculin de opoziție.

Atunci când vorbim de un conflict feminin de frică-dezgust, vorbim de un conflict ce presupune experimentarea în mod simultan a unei stări de frică și unei stări de dezgust față de o situație sau o persoană. Abuzuri sexuale, practici sexuale nedorite sau violente, situații perturbatoarea ce implică sânge, vomă, urină, fecale, sau alte materii percepute ca fiind dezgustătoare, frica față de o persoană aflată într-o stare de ebrietate care provoacă repulsie/dezgust sunt situații ce pot declanșa un astfel de conflict. Copiii pot experimenta astfel de conflicte atunci când sunt forțați să mănânce ceva cu dezgustător sau cu aspect dezgustător, atunci când sunt supuși unor abuzuri din partea altor copii, la școală sau în cercul de prieteni.

Atunci când vorbim de un conflict masculin de opoziție (rezistență) vorbim de un conflict ce presupune experimentarea unei stări puternice de opoziție față de o persoană – părinți, frați/surori, alți membrii ai familiei, profesori, colegi, supraveghetori, etc., față de o situație – de acasă, de la muncă, de la școală, din relație, față de o instituție – guvern, autorități, administrație, spital, școală, biserică, regim politic, etc., sau față de o decizie ce a fost luată fără ca persoana să fie implicată dar care o privește/afectează. Acest tip de conflict poate fi experimentat și atunci când individul este forțat să facă ceva împotriva voinței lui. Copiii pot experimenta acest tip de conflict încă de la o vârstă foarte tânără atunci când se opun mersului la creșă, grădiniță, școală, sau atunci când se opun vehement față de ceea ce li se impune/cere să facă acasă, la școală, etc.

Sexul, lateralitatea biologică și statutul hormonal trebuie de asemenea luate în considerare pentru a identifica tipul de conflict ce a fost experimentat.

Pentru rezolvarea conflictelor biologice identificate și transformarea meta-programelor mentale ce au făcut că acele conflicte să fie experimentate, se pot utiliza o serie de instrumente holistice, non-intruzive, precum Tehnica de Eliberare Emoțională – EFT dezvoltată de Gary Craig, minunata terapie a iertării Ho’Oponopono, tehnici de lucru cu sub-conștientul și supra-conștientul și alte astfel de tehnici și terapii ce recunosc ființa umană ca ființă holistică, multidimensională.

În acest sens susținerea primită în cadrul unor ședințe de Coaching poate fi de un real folos pentru accesarea resurselor interioare necesare în vederea identificării soluțiilor relevante și transformării acelor credințe și valori (meta-programe) ce au făcut ca situațiile să fie trăite dintr-o poziție conflictuală.

 

Uleiurile esențiale sunt și ele un instrument minunat atât pentru susținerea la nivel fizic, cât și pentru susținerea la nivel emoțional.

Printre uleiurile esențiale ce pot fi utilizate ca suport al organismului se numără uleiul esențial din semințe de coriandru (un studiu din anul 2009 a arătat faptul că extractul din semințe de coriandru a contribuit la stimularea producției de insulină), uleiul esențial de roinița (melissa), uleiul esențial de cuișoare, uleiul esențial de chimen, uleiul esențial de piper negru, uleiul esențial de Helichrysum, uleiul esențial de grapefruit, uleiul esențial de scorțișoară, uleiul esențial de lavandă.

Aromoterapeutul Boyd Truman a creat în practica sa o Simfonie celulară ce poate fi utilizată de către persoanele ce experimentează astfel de dereglări în scopul susținerii organismului. Mai multe detalii despre această metode de aplicare a uleiurilor esențiale găsiți în cartea sa Simfoniile celulare.

 

Alimentația poate de asemenea să joace un rol important în acest proces. Alegerea unei alimentații cât mai naturale, bazată pe produse cu un grad redus de procesare, eliminarea alimentelor pline conservanți, coloranți, zahăr alb procesat, va aduce o serie de beneficii organismului.

 

Așadar, este important de înțeles că abordarea holistică a acestei manifestări fizice trebuie să se desfășoare într-un cadru de siguranță, prin adresarea tuturor celor 3 dimensiuni afectate – fizică, mentală și emoțională.

 

Îți mulțumesc. Te iubesc.

Peace of the I

 

Dacă te regăsești într-o astfel de situație și ai nevoie de susținere pentru a înțelege mai bine aceste mecanisme biologice, pentru a identifica și transforma programele ce le-au făcut să se activeze, pentru a găsi în tine resursele și soluțiile care să te susțină să abordezi holistic provocările prin care treci, accesează secțiunea Coaching și fă o programare pentru o întâlnire unu la unu, cu ajutorul formularul dedicat.

Previous
Previous

Cum abordăm holistic glicemia - Partea I

Next
Next

Cum abordăm holistic slăbitul?