Cum abordăm holistic candida – Partea I

Viața intimă este un aspect delicat în viața multor femei și a destul de multor bărbați. Sexualitatea este, cel mai adesea, un subiect tabu în familie, mai ales în cazul generațiilor mai în vârstă, iar relațiile intime armonioase și împlinitoare nu au primit atenția și deschiderea spre cunoaștere pe care le meritau cu adevărat. Cred că nu greșesc afirmând că în marea majoritate a familiilor discuțiile cu copiii despre intimitate, despre părțile intime ale corpului, despre relațiile dintre un bărbat și o femeie, despre cum vin copiii pe lume sunt departe de a fi firești, la vârstele potrivite, într-un mediu de iubire, acceptare, respect și cunoaștere de sine. Din contră, în majoritatea cazurile sunt făcute să pară ceva greșit, rușinos, de care nu se vorbește, de care nu se întreabă, copiii sunt aduși de berze, părțile intime ale corpul primesc tot felul de denumiri bizare si cel mai adesea sunt făcute să pară „rușinoase” și așa mai departe.

 

Și uite așa, nu este de mirare că atât de mulți oameni ajung să trăiască conflicte de natură sexuală, legate de propriul corp sau legate de relațiile cu partenerii ori în relație cu ei, căci nu suntem învățați și susținuți să ne cunoaștem corpul, să ne acceptăm și să ne iubim corpul așa cum este, să descoperim ce înseamnă cu adevărat intimitatea în relațiile de cuplu, sau cum să atingem armonia și împlinirea în relațiile intime și în relații în general.

 

Am făcut această introducere pentru că doresc în continuare să vă vorbesc despre anumite conflicte biologice ce conduc la apariția, în faza de reparație, a unei simptomatologii cu care sunt sigură că multe femei și, probabil că și destui bărbați, s-au întâlnit în viețile lor. Anume candida, sau candidoza la nivelul aparatului reproducător.

 

Și am să încep prin a trece pe scurt în revistă abordarea „convențională” a acestui subiect, prin prisma propriei experiențe de viață. Cum spuneam în paragraful anterior, cred că foarte multe femei, măcar o dată în viață au experimentat această simptomatologie. Personal, cu mai bine de 10 ani în urmă, am trecut printr-o experiență foarte intensă cu această simptomatologie. Au fost luni de zile, luni de zile în care am umblat pe la tot felul de medici, am făcut tot felul de analize, anti-biograme, anti-fungigrame si tot felul de alte grame, controale, examinări, analize, mi s-au prescris tratamente peste tratamente și nimic nu funcționa. Cel mult se ameliora pentru scurt timp situația, pentru ca apoi să revină și mai acută ca înainte. Atât de intens și de durată a fost acel episod încât mă epuizase psihic. Însă ceea ce nu înțelegeam la vremea aceea și am ajuns să înțeleg mult mai târziu în viață, după ce am început să învăț despre Cele 5 Legi Biologie ale Naturii, este că de fapt eu primeam constant un mesaj din partea corpului că eram în relația nepotrivită. Căci da, eram complet nefericită în acel moment al vieții mele, iar relația, deși una stabilă ce dura de ceva ani, era pentru mine la acel moment un izvor de frustrări, de nemulțumiri, de conflicte biologice. Evident că nici partea intimă a acelei relații nu era una armonioasă și împlinitoare, fapt ce se reflecta în starea mea fizică – conflictele biologice ce determinau apariția candidozei recidivând în mod constant. Și toată problema a dispărut brusc în momentul în care am ieșit din acea relație. Îmi amintesc și acum că am avut atunci un moment în care mi s-a părut că văd o corelație între încetarea relației și încetarea simptomelor, însă mai aveam ceva cale de parcurs ca să ajung la introspecții și conștientizări de așa natură.

Așadar, din perspectiva „convențională” candidoza este o „boală” care se transmite pe cale sexuală, care de unde pornește nu se știe exact, poate de la femeie (dar și femeia de unde o ia??), care i-o dă apoi bărbatului, care el nu manifestă niciun simptom dar o are și apoi i-o dă înapoi femeii și tot așa apare un joc de-a luatul și datul, sau de la bărbat (care și el de unde o ia??). În abordarea convențională este nevoie să se lupte cu inamicul exterior ce a invadat interiorul, bacteriile sau fungii, să se pornească război chimic împotriva lor cu antibiotice și antimicotice, să se sterilizeze, să se dezinfecteze (nici nu vă pot spune câte lenjerii am fiert la programul de 90 de grade în perioada menționată mai sus și cât de „germ-freak” (speriată de germeni) devenisem) și alte câte asemenea.

 

Însă, nu este oare ironic că, dat fiind faptul că este vorba de aparatul reproducător, de părțile intime ale corpului, niciun medic ginecolog din sfera convențională, fie el bărbat sau femeie, nu se gândește să își întrebe pacientul, fie el bărbat sau femeie, despre cum se simte în relația cu partenerul, despre cum decurge și cât de împlinitoare îi este viața intimă, despre cât de confortabil sau inconfortabil se simte în propriul corp, în propria piele, despre cât de mult îi place sau îi displace propriul corp? Este retorică întrebarea. Astfel de întrebări nu sunt „științifice”. Ele vorbesc de suflet și sufletul în sistemul convențional este exclus.

 

Așadar, ce alte opțiuni există? Ce alte perspective putem avea asupra acestei simptomatologii și ce ne învață Cele 5 Legi Biologice despre Candida.

 

În primul, să înțelegem ce este în realitate Candida? Candida nu este nimic mai mult decât o descompunere cazeoasă a unui țesut excedentar, ce se realizează cu ajutorul fungilor sau micobacteriilor (cum ar fi bacteriile TB), ce apare în faza de reparație a unui conflict biologic. Nu se ia nimic, nu se dă nimic. Fie că este vorba de femei sau de bărbați, cei care experimentează această simptomatologie o experimentează pentru că anterior au trăit unui conflict biologic specific ce a declanșat un Program Biologic Special cu sens de adaptare și supraviețuire.

Știm că orice program biologic special cu sens de adaptare și supraviețuire are două o faze, o fază de conflict activ și o fază de reparație. În cazul țesuturilor ce reacționează la acele conflicte biologice ce conduc la apariția candidozei în faza de reparație, în faza de conflict activ apare o creștere celulară. Odată încheiat conflictul această creștere celulară este destrămată, descompusă, așa cum scriam mai sus cu ajutorul fungilor și micobacteriilor.

În cazul aparatului reproducător feminin, candidoza poate să apară la nivelul uterului și a trompelor uterine, sau la nivelul glandelor Bartholin, iar conflictele sunt diferite.

În cazul bărbaților, candida își are originile la nivelul prostatei, la nivelul glandelor producătoare de smegmă sau la nivelul pielii care acoperă penisul și scrotul.

 

Glandele Bartholin și candidoza „vaginală”

Deși este numită candidoză vaginală, secreția, numită și ea secreție vaginală, nu este în realitate produsă de către vagin, ci își are originea în glandele Bartholin, deoarece canalul vaginal nu este prevăzut cu o submucoasă endodermală și prin urmare nu este populat de fungi sau bacterii tuberculoase. Prin urmare, atunci când vorbim de „candidoză vaginală” cele care sunt de fapt afectate și care produc simptomele – secreția, sunt glandele Bartholin.

Și ca să înțelegem la ce tip de conflict reacționează aceste glande, trebuie să înțelegem care este rolul lor în corpul femeii. Glandele Bartholin sunt glande secretoare, rolul lor fiind acela de a produce mucus pentru a lubrifia intrarea in canalul vaginal, în pregătirea actului amoros. 

Prin urmare, conflictul biologic asociat glandelor Bartholin este un conflict de tipul „nu pot să produc suficient mucus vaginal”, „nu mă pot lubrifia” în vederea desfășurării actului amoros. Preludiul insuficient sau un act sexual dureros când vaginul nu este lubrifiat suficient activează de obicei acest conflict.

În faza activă, are loc o creștere celulară la nivelul glandelor Bartholin cu scopul de a crește producția de mucus pentru o mai bună lubrifiere care să faciliteze derularea actului amoros.

Odată rezolvat conflictul, creșterea celulară la nivelul acestor glande începe să fie descompusă cu ajutorul micobacteriilor precum bacteriile tuberculoase. Dacă procesul de reparație este unul intens, în urma unui conflict biologic intens, atunci acumularea de puroi formează un abces (abces al glandelor Bartholin) sau un chist umplut cu lichid care se va elimina spontan în timpul crizei epileptoide din faza de reparație.

Atunci când faza de reparație este asistată de către fungi apare și candidoza, iar secreția fungică produsă odată cu destrămarea țesutului excedentar se elimină prin vagin.

Și deși nu pare o simptomatologie „gravă”, ea produce foarte multe neplăceri și pune destul de multe femei în dificultate pentru a o rezolva. Acest tip de conflict biologic poate determina neplăceri mai mari atunci când fie s-au instalat șine, fie femeia retrăiește conflictul biologic în mod frecvent, deoarece repetarea frecventă a acestor modificări la nivelul glandelor (creștere celulară – distrugere celulară) poate determina pierderea țesutului glandular, ce poate avea ca efect uscăciune vaginală permanentă. Așadar este foarte importantă evitarea recidivării conflictului. De asemenea, trebuie avut atenție pentru că însăși disconfortul creat de această simptomatologie poate să devină un factor care să o întrețină.

 

Și dacă la femei conflictul este unul de a nu suficient de lubrifiat vaginul, la bărbați conflictul biologic ce determină o creștere celulară în faza de conflict activ la nivelul glandelor producătoare de smegmă (glande ce lubrifiază capul penisului), cu descompunere cazeoasă asistată de micobacterii sau fungi în faza de reparație, este conflictul biologic de a „nu putea să penetreze un vagin strâmt sau uscat”. Faza de reparație a acestui conflict presupune destrămarea țesutului glandular excedentar, proces însoțit de dureri datorită inflamației și secreții la nivelul prepuțului. Atunci când procesul este asistat de fungi apare „candidoza penisului”.

 

Și atunci, ce este făcut în cazul acestui tip de conflict biologic? Cum putem susține vindecarea holistic – trup, minte, suflet?

 

Răspunsul la această întrebare am să îl împart în două. Pe de o parte, ce putem face atunci când deja există simptomele la nivel fizic și, pe de altă parte, ce se poate face pentru a preveni experimentarea acestui tip de conflict biologic.

 

Dat fiind faptul că vorbim de un proces de descompunere cazeoasă cu ajutorul micobacteriilor și fungilor organismul poate fi susținut cu ajutorul uleiurilor esențiale precum Tămâie, Oregano, Cimbru, Arbore de ceai, Lemongrass, Melissa, Arborvitae, Lavandă, Mușețel și al amestecurilor precum DDR Prime, On Guard, Aromatouch. Se poate aplica Simfonia Celulelor protocolul ID, o dată la două – trei zile timp de o săptămână sau două, sau chiar 3 zile la rând cu câte 3-4 picături din fiecare ulei și apoi la două – trei zile pentru încă o săptămână sau două, daca situația este mai acută. Se pot face băi calde de șezut cu Tămâie, Arbore de ceai, Lavandă, Lemongrass, Mușețel timp de 20-25 de minute, o dată sau de două ori pe zi, în funcție de intensitatea fazei de reparație.

Intern, se poate susține organismul cu ajutorul pro bioticelor PB Assist, acestea fiind binevenite în orice proces de descompunere cazeoasă (abcese, secreții, secreții purulente), dar și cu complexul de vitamine, minerale și acizi grași esențiali Life Long Vitality. Se pot lua în capsulă de două sau trei ori pe zi combinații din următoarele uleiuri esențiale – Tămâie, Lemongrass, Arbore de Ceai, OnGuard, DDR Prime, Cimbru, câte 2-3 picături din fiecare ulei.

Emoțional se pot folosi uleiuri precum Forgive, Peace, uleiul de Iasomie, Trandafirul, Geranium, Ylang Ylang.

 

În ceea ce privește evitarea recidivelor sau a experimentării acestui tip de conflict, aici discuția merge în sensul schimbării paradigmelor și tiparelor limitative din care persoana se manifestă.  Întrebați-vă, cât de deschis puteți discuta cu partenerul/partenera despre viața intimă, despre ce vă place și ce nu vă place în actul amoros, despre ce vă doriți în timpul lui, despre cum simțiți uniunea pe care o experimentați în momentele intime? Cât de sinceri puteți să fiți cu ei și mai ales, cât de sinceri puteți să fiți cu voi înșivă? Întrebați-vă dacă știți să spuneți nu, cu blândețe și iubire, atunci când este cazul, sau dacă trăiți în paradigma „trebuie să fac asta pentru „fericirea” celuilalt, trecând peste mine”. Întrebați-vă dacă știți cum sau dacă puteți comunica deschis cu partenerul/partenera voastră în timpul actului amoros pentru a îl susține să cunoască ce vă aduce plăcere, ce vă face să vă simțiți contopit cu el/ea și în deplină armonie. Întrebați-vă cât de tabu este pentru voi acest subiect și de ce? Nu este nimic greșit și aveți tot dreptul să îi comunicați partenerului/parteneri voastre ce vă place și ce nu, ce fantezii aveți, ce vă doriți în relația intimă, ce înseamnă apropierea și de ce aveți nevoie pentru a intra în starea în care amorul să fie o experiență împlinitoare și exaltantă, care transcende fizicul și se experimentează în uniunea psihică și sufletească. (O baie aromată și un masaj aromat, cu uleiuri esențiale precum Salubelle sau Whisper pot fi un preludiu minunat.)

 

În momentul în care v-ați răspuns la aceste întrebări știți și unde aveți de lucru. Căci o relație intimă armonioasă, în care fiecare dăruiește și se simte dăruit, în care fiecare partener își îndeplinește nevoile emoționale și sufletești de conectare, este o relație ce nu lasă loc de frustrări, nemulțumiri, închistări și, implicit, nici de conflicte biologice.

 

În următoarea parte veți putea citi despre conflictele biologice care determină apariția candidei la nivelul uterului sau trompelor uterine, în cazul femeilor, și la nivelul prostatei, în cazul bărbaților.

 

Îți mulțumesc. Te iubesc.

Peace of the I

Previous
Previous

Cum abordăm holistic candida – Partea II

Next
Next

Cum abordăm holistic infertilitatea - Partea II